top of page

6000 Yıllık Tarihi Ayaklarınızın Altına Seren Şehir: Bet Shean

Bir Acemi Yolcu ile yeniden bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu kez İsrail’in kuzeyinde Ürdün’e sadece 10 km. mesafede bulunan bir milli parka gidiyoruz.


İsrael’in Galil bölgesinde, 1600 dönümlük bir alan üzerinde kurulmuş olan Bet Şean Milli Parkı, İsrail’de bulunmuş en antik şehirlerden bir tanesine ev sahipliği yapmakta.

Günümüzden 6000 yıl öncesinden, yani İlk Bakır Çağı’ndan başlayarak, Antik Mısır’dan Filistinlilere, Kral Davut ve Kral Süleyman zamanından Helenistik döneme, Romalılar’dan Bizanslılar’a kadar yirmiden fazla medeniyetin izlerini taşıyan Bet Şean’a Beisan ve Skitopolis isimleri de verilmiş.

Roma İmparatorluğu sınırlarının en doğusunda yer alan, Dekapolis denen, on büyük şehirden biri olan Bet Şean, M.Ö. 1. ve M.S. 1. Yüzyıllar arasında tarihinin en parlak dönemini yaşamış. Bu dönemde çok kültürlü bir metropol olan kent, 30 bin civarı nüfusa sahipmiş. 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun bölgesel başkenti olan şehir, Bizans döneminde de önemli bir merkez iken, 749 yılında meydana gelen çok şiddetli bir deprem sonucunda yerle bir olmuş ve bir daha eski durumuna gelememiş.


1920 yılında arkeolojik çalışmalara başlanan Bet Şean’da, bugün ağırlıkla Helenistik, Roma ve Bizans döneminin tiyatro, tapınak, hamam ve agoralarını tüm güzellikleriyle net bir şekilde görebilmek mümkün.

Tel Aviv’den 118 km mesafede yer alan Bet Şean Milli Parkı’na bir buçuk saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Parka giriş ücreti yetişkinler için 28 şekel, çocuklar için ise 14 şekel. Tarih meraklıları için 4 – 5 saatlik bir süre burayı gezmek için yeterli olacaktır. Covid-19 salgını nedeniyle, milli parka giriş için önceden rezervasyon yapmak gerekmektedir. Diğer tüm detayları İsrail Milli Parklar web sitesinden (www.parks.org.il) öğrenebilirsiniz.


27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page