top of page

İsrail'den Lezzetler: MATSA TOPLARI



Bahar mevsiminin başlangıcında kutlanan, Yahudi bayramlarının en önemlilerinden olan Pesah (Hamursuz Bayramı) yaklaşırken, bu bayrama özgü İsrail mutfağında yerini almış bir Aşkenaz (Merkez ve Doğu Avrupa Yahudi) yemeği olan “Matsa Topu”ndan bahsetmek yerinde olur.


Yidiş dilinde “Knaidelah” olarak adlandırılan bu yiyecek, basitçe, matsa (hamursuz) unu, çırpılmış yumurta, su ve yağın harmanlanıp top şekline getirilmesiyle hazırlanıyor. Genellikle tavuk suyu çorbasının içerisinde servis ediliyor.


“Matsa Topu”nun ortaya çıkışıyla ilgili net bir bilgi olmamasına karşın, özellikle Doğu Avrupa Yahudilerinin 19. yüzyıldan itibaren matza toplarını çorbalarıyla beraber yedikleri biliniyor. Bu tarihten önce, Pesah bayramı sonrasında artan ‘hamursuz’ların yiyeceklerin içerisinde, alışkanlık ve ağız tadlarına göre, çeşitli formlarda kullanıldığı farklı kaynaklarda tarif edilmiş. İsrail mutfağına girişi ise özellikle Alman, Avusturya, Alsas bölgesi Yahudilerinin buraya göçleriyle gerçekleşmiş.


Matsa Topuyla ilgili iki Guiness rekoru da kayıtlara geçmiş: 2008 yılında Joey Chestnut isimli Amerikalı 8 dakikada 78 adet Matsa Topu yiyerek rekorlar kitabına girmiş. 2010 yılında New York’taki Yahudi Yemekleri Festivali’nde Şef Jon Wirtis 193 kiloluk bir Matsa Topu hazırlıyarak rekor kırmış.


Afiyet olsun!


43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page