top of page

Petah Tikva - İsrail

Temelleri 3 Kasım 1878 tarihinde atılan Petah Tikva, Avrupa’dan göç etmiş bir grup dindar Yahudi tarafından modern İsrail’in ilk yerleşim bölgesi olarak kurulmuş.

Osmanlı kayıtlarında Güney Suriye’de göçmenlerce kurulan ilk modern yerleşke olarak geçen Petah Tikva’ya bu özelliğinden dolayı “Em HaMoşavot” yani “Yerleşimlerin Annesi” takma adı verilmiş.

Yeoşua Stampfer, Yehuda Raab, Yoel Moşe Salomon, Zerah Barnet ve Meir David Gutman’ın öncülüğündeki grup, en başta kadim Yeriho şehrinin kuzey batısında yer alan Ahor Vadisi’ne tarım yapmak amacıyla toprak satın almak istemiş olsalar da, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit bu toprakların satışına karşı çıkmış. Ümitlerini kaybetmeyen topluluk, topraklarını satışa çıkardıklarını öğrendikleri iki Hristiyan Arap’tan, Yarkon Vadisi’nin güneyinde bulunan arazilerini satın almışlar. Ümit ettikleri şekilde, artık tarım yapıp hayatlarını sürdürebilecekleri bir yerleri olan grup, bundan dolayı satın aldıkları bu bölgeye “Umuda Açılan” anlamına gelen Petah Tikva ismini vermişler.

Bataklık bir bölge olması ve zamanın şartlarıyla tarım imkânının neredeyse olmadığı düşünüldüğü için 2. Abdülhamit bu arazilerin satışına onay vermiş.

Toprakların satın alımından çok kısa bir süre sonra ortaya çıkan sıtma salgını nedeniyle 1883 yılına kadar Petah Tikva boş kalmış. Salgının son bulmasının ardından Baron Edmund Rotschild’in fınansal ve teknik desteğiyle, aynı zamanda bölgeye yerleşen diğer göçmenlerin de katkılarıyla koloni istikrarlı bir büyüme sürecine girmiş. Resmi kayıtlara göre, 1883 yılında 10 hane ve 66 kişiden oluşan yerleşimde 1900 yılında 818 kişi yaşıyormuş.

1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Osmanlı ile İngiliz kuvvetleri arasındaki çatışmalardan kaçan Tel Aviv ve Yafo’lular Petah Tikva’ya sığınmışlar ve bu sığınmacılardan birçoğu savaş sonrası buraya yerleşerek şehrin gelişiminde ciddi katkılar sağlamışlar.

Bugün, 244 bini aşkın nüfusuyla İsrail’in altıncı büyük kenti konumundaki Petah Tikva, hem ülkenin en işlek arterleri olan 4, 5 ve 6 numaralı otobanlara, aynı zamanda Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’na olan yakınlığıyla, hem de İsrail’in merkezinde yer almasının avantajıyla yaşamak ve iş yapmak için ideal bir alt yapı sunmaktadır.

Ülkenin en büyük üç sanayi merkezine ev sahipliği yapan kent, plastik ve metal işlerinin yanı sıra, gıdadan yüksek teknolojiye kadar 60 binden fazla kişiye iş imkânı sağlamaktadır.

Petah Tikva, Rabin Sağlık Merkezi, dünyanın en iyilerinden biri olan Schneider Çocuk Hastanesi, Davidof Kanser Araştırmaları ve Tedavi Merkezi gibi, ülkenin en iyi sağlık kuruluşlarını barındırmasıyla, tıp konusunda İsrail’in en önde gelen şehirlerinden bir tanesidir.

“Bir Acemi Yolcu”nun Youtube kanalını takip etmeyi unutmayın lütfen. Bir sonraki seyahatte görüşmek üzere…

B. A. Y.




8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page