top of page

İsrail’de Anma ve Kutlama Günleriyle Dolu Bir Hafta: Yom HaShoah, Yom HaZikaron, Yom HaAtzmaut

Modern İsrail Devleti’nin temelini teşkil eden 3 önemli olayın anılıp kutlandığı bu hafta, İsrail’in hafızanın en derin yerini teşkil etmekte.

Bunlardan ilki Yom HaShoa, yani Holokost kurbanlarını anma günü. 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler ve işbirlikçileri tarafından soykırıma uğrayan 6 Milyon Yahudi’nin anıldığı bu gün, İsrail için bir matem günü. 2. Dünya savaşından sağ kurtulup İsrail topraklarına göç eden Yahudilerin İsrail’in kuruluşunda bir katalizör olduğuna inanılmakta. 1951 Yılında İsrail parlamentosu Knesset tarafından resmi anma günü ilan edilen Yom HaShoa, her sene, miladi takvime göre, Nisan ayının 2. yarısına veya Mayıs ayının ilk haftasına denk gelen, İbrani takvimiyle “27 Nisan” gününde gerçekleşiyor. Bu yıl miladi takvimle 28 Nisan tarihine rastlayan gün, her sene olduğu gibi, tüm İsrail ve dış temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi ve sabah saat 10’da sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.


(Birleşmiş Milletler, ayrıca, 27 Ocak tarihini Uluslararası Holokost'u Anma Günü olarak ilan etmiştir.)


Yom HaShoa’dan tam bir hafta sonra, bu sene, 3 Mayıs akşamı saat 20’de çalınacak sirenler eşliğinde saygı duruşuyla, İsrail için diğer önemli bir gün olan “Şehitleri ve terör kurbanlarını” anma günü olarak bilinen Yom HaZikaron gerçekleşecek. Her yıl İbrani takvimi ile 4 İyar tarihinde, İsrail ulusal bilincinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen gün, İsrail’in Bağımızlık Savaşı’ndan günümüze kadar, ülke savunmasında hayatını kaybetmiş 24,068 kişi anılacak. Tüm eğlence faaliyetleri duracak, vefat edenlerin yakınları mezarlıkları ziyaret edecek, televizyon ve radyolarda vefat etmiş 24 binden fazla kişinin isimleri tek tek anılarak, hatıralarına mumlar yakılacak. 4 Mayıs öğleden önce saat 11’de ikinci kez sirenler çalarak ölenlerin anısına 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Bu 2 dakika boyunca ülkede hayat duracak.


4 Mayıs akşamı, bu karamsar günlerin yerini neşe ve kutlamalara bıraktığı, İsraillilerin sabahlara kadar eğlendikleri, aileler ve arkadaşların bir araya gelip, mangal yaktıkları, yiyip içtikleri, park ve bahçeleri doldurdukları bir festival olan Bağımsızlık Günü kutlanacak. İsrail’in ilk başbakanı David Ben Gurion’un 14 Mayıs 1948 tarihinde İsrail Devleti’nin bağımsızlığını ilan ettiği, İbrani takvimine göre 5 Iyar tarihi, İbranice adıyla Yom Ha’Atzmaut, her sene olduğu gibi, bu sene de Kudüs’teki Herzl Tepesi’ndeki resmi törenle kutlanmaya başlanacak. İsrail Ordusu’nun bayrak töreni, üstün hizmet ödüllerinin verilmesi, ünlü şarkıcıların vereceği konserler, dans ve havai fişek gösterilerinin yer alacağı bu tören tüm televizyon kanallarından canlı yayınlacak. 5 Mayıs sabahı İsrail Hava Kuvvetleri, İsrail’in en kuzeyinden en güneyine kadar gösteri uşuşunda bulunacak.


Bir Acemi Yolcu olarak canlı yayın yaparak bu günden kesitler sunmaya çalışacağım.


97 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page