top of page

İsrail'den Lezzetler: CAHNUN

Updated: Feb 3, 2023



İsrail yemek kültürü, aynı halkı gibi çok renkli ve çeşitli lezzetlerden oluşmakta. 1948 yılında İsrail Devleti’nin bağımsızlığını ilan etmesinden kısa bir zaman önce ve sonrasında dünyanın neredeyse her bir köşesinden Yahudiler faklı gelenek ve alışkanlıklarını da alıp bu yeni kurulan ülkeye gelmişler. 1950’lerden itibaren Yemen’i terk etmek zorunda kalan Yahudiler de bugün İsrail’in en çok bilinen ve tüketilen yiyeceklerinden biri olan Cahnun’u (Jachnun) da beraberlerinde getirmişler.


Cahnun’un nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de Amerikalı yemek tarihçisi Gil Marks’ın iddiasına göre Cahnun ile kızartma olarak yapılan kuzeni “malavah” İspanyol Engizisyonundan Yemen’e kaçan Yahudilerin hamur işi tariflerinden ilham alınarak doğmuşlar.


Yemen Yahudilerinin geleneksel Şabat (Sebt günü-Cumartesi) yiyeceklerinden olan Cahnun uzun süre (en az 7-8 saat), düşük ısıda, fırında pişirilen bir hamur yiyeceği. Bu yiyecek ne bir ekmek ne de bir börek; ikisi arası bir şey ama özellikle sokak satıcılarının tezgahlarında bolca yer verdikleri bir yiyecek. Başlarda yoğun olarak Yemenliler tarafından tüketilmesine rağmen çok kısa bir sürede tüm İsraillilerin beğenisini kazanan Cahnun, farklı sos ve garnitürler ile sunulurken, en fazla taze domates püresi, katı yumurta ve “zahug” denilen acılı baharat sosu ile servis edilmekte.


Orijinal tarifine göre un, çemen otu, bir çeşit eritilip süzülmüş tereyağ olan “samneh” ve bir miktar bal karışımı ile hazırlanan Cahnun, özellikle sabun ağacından yapılan kaplarda fırınlanarak kendine has bir lezzete kavuşmaktaymış. Günümüzde ise daha çok bitkisel yağ kullanılmakta; Böylece Yahudi kaşerut kurallarını uygulayan kişiler Cahnun’u hem etli hem de sütlü gıdalarla beraber tüketebilmekteler.


Bir karbonhidrat deposu olan Cahnun'un 100 gramında 350 kalori bulunmakta.


Afiyet olsun. :)





243 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page