top of page

Dünya’nın En Eğitimli Üçüncü Ülkesi: İsrail


İsrail, Kanada ve Japonya’dan sonra dünya’nın en eğitimli üçüncü ülkesi. İsraillilerin %50.9’unun yüksek eğitim diploması mevcut. Aynı sıralamada İsrail’i Güney Kore, İngiltere ve ABD takip ediyor.

OECD “PISA” 2019 sıralamasında, ilk 12 yıllık mecburi eğitim düzeyinde 77 ülke arasında, İsrail dünyada 39. sırada yer almakta. Türkiye aynı listede Çin birinci, Türkiye ise 40. sırada.

En iyi eğitim imkanı sağlayan ülkeler listesinde İsrail 22. durumda. Bu sıralamada ilk üçte ABD, İngiltere ve Kanada yer almakta.

İsrail anadilde eğitim imkanı sunan bir ülke. Temel olarak iki anadilde eğitim veriliyor: İbranice ve Arapça.

Ülkede 12 yıllık ilk öğretim mecburi. 4 farklı maarif sistemi mevcut: Devlete bağlı laik eğitim. Devlete bağlı dini eğitim. Bağımsız dini eğitim. Arap okulları.

10, 11 ve 12. sınıflar (lise sınıfları) “bagrut” denilen lise sonu seviye tespit sınavına hazırlık şeklinde bir eğitim görüyorlar. Bu sınav İbranice, İngilizce, Matematik, Din, Tarih, Devlet ve Edebiyat konularını içermekte. “Bagrut” sınavının sonucu öğrencilerin gelecekteki askeri, akademik ve iş yaşamlarında direkt etkili oluyor.

Liseyi tamamlayıp yüksek öğrenime devam etmek isteyen öğrencilerin hemen hemen tamamı öncelikle mecburi askerlik hizmetini tamamlıyor. Askerlik hizmeti istisnalar dışında kadınlar için iki, erkekler için ise üç yıl. Bu süreyi tamamlayan öğrenciler yüksek öğrenim kurumlarına gürebilmek için “bagrut” neticesinin yanısıra “psikometri” denilen giriş sınavını geçmek zorundalar.

Psikometri sınavı, giren yabancı öğrencileri de göz önüne alarak İbranice, Arapça, Rusça, Fransızca veya İngilizce/İbranice dillerinde hazırlanıyor ve yazılı, sözel, sayısal, İngilizce bölümlerinden oluşuyor.

İsrail’de 8 araştırma üniversitesi, 1 açık üniversite, 34 meslek akademisi ve 21 eğitim akademisi bulunuyor.

İsrail ünivesiteleri dünya sıralamalarında üst seviyelerde yer alıyor. Bilim ve teknoloji alanlarında 5 İsrail üniversitesi dünyada ilk 150 üniversite arasında yer alıyor.

1961 yılında BM Eğitimde Eşitlik Konvensiyonu’nda imzalanan anlaşmaya göre İsrail’de din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit eğitim fırsatı sunuluyor. Bu anlaşma şartları İsrail kanunlarında da yer alıyor ve pratikte uygulanıyor.


10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page