top of page
Writer's pictureBir Acemi Yolcu

İsrail'in 7 Askeri Teknoloji Harikası


Kurulduğu günden bu yana tehdit altında bir ülke olan İsrail’in düşmanlarına karşı en caydırıcı özelliği hiç kuşkusuz teknik ve taktik olarak gelişmiş bir orduya sahip olmasıydı. Gerek geliştirilen cihazlar, gerekse istihbarat gücü ülke savunmasında önemli rol oynarken, bir anlık zaaf, 7 Ekim 2023 sabahı ülkenin tarihinin en dehşet dolu gününe uyanmasına neden oldu. Bir günde 1400 vatandaşını kaybeden ve bebek, çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek 240 vatandaşı rehin alınan İsrail, rehinelerini kurtarmak ve bu katliamı gerçekleştiren Hamas terör örgütünü ortadan kaldırmak için Gazze Şeridi’nde “Demir Kılıçlar” adını verdiği savaşa girişti.


Bu yazıyı yazarken 37. gününe giren savaşta, İsrail son yıllarda geliştirdiği 7 ileri teknoloji destekli askeri buluşu kullanmaya başladı. Her gün yenisi eklenen ve geliştirilen bu icatlar ve stratejiler İsrail ordusunun kara, deniz ve hava üstünlüğünün devam etmesi için kritik öneme sahip.


Bunlara bir göz atalım:

F35i

1. F35i “Adir” Çok Amaçlı Askeri Jet

Dışardan bakıldığında standart Amerikan yapımı F35 gibi görünse de iç donanımı tamamen farklı bir uçaktan bahsediyoruz. Radara yakalanmayan bu uçak, hem taarruz hem de keşif amaçlı kullanılabilmekte. İsrailli mühendislerce ordunun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş, dünyanın en ileri elektronik sistemiyle donatılmış olan f35i, yapay zeka destekli hem kokpit hem pilot başlığına entegre gerçek 3 boyutlu görüntüleme, noktasal hedef belirleme, çevredeki müttefik hava araçlarına anında veri gönderme gibi üstün özelliklere sahip.


Amerika’nın kullandığı F35’lerden bile daha gelişmiş oldu iddia edilen uçak, dünyada aktif olarak ilk kez, ABD’den bile önce, İsrail tarafından 2018 yılında Suriye’deki İran hedeflerini vurmak için başarıyla kullanıldı. Bu arada, İsrail’in Amerikan F35 projesinin ana ortaklarından bir olduğunu hatırlatmakta fayda var.


Rex MkII "Jaguar"

2. Rex MkII “Jaguar” Uzaktan Kumandalı Otonom Silahlı Robot

“Jaguar”, Gazze sınırında konuşlandırılan, tamamen otonom, uzaktan kumandalı silahlı bir robottur.


Robot, yalnızca izin verildiğinde ateş eden, yapay zeka kontrollü en az iki taret ile çevre kontrolü ve keşfi için gelişmiş sensör ve kamera sistemleriyle donatılmış. 100 km menzile sahip bu araç, olası bir durumda, üzerinde iki yaralı taşıma kapasitesine de sahip.


Gazze sınırı için özel olarak tasarlanan bu robotun şasisi ve yazılımları, bölgenin kendine özgü ve bazen de zorlu koşullarına göre geliştirilmiş. Jaguar, tehlike arz eden durumlarda insan kaybını azaltmak için dünyada benzeri az, aktif olarak sadece İsrail’in kullandığı, devrimsel bir araç.


(c) Copyright, Bir Acemi Yolcu/Kemal Levi, 2023
Gulfstream G550

3. Gulfstream G550 İstihbarat Uçağı

Bu lüks özel jet gibi görünen uçağına amacı cüzdanı kabarık müşterileri değil, dünyada eşi benzeri olmayan keşif ve istihbarat ekipmanlarını taşımaktır.


Gulfstream G550, belirlenen hedefler hakkında bilgileri gerçek zamanlı olarak elde etmek için son derece gelişmiş radar sistemlerinin yanı sıra karmaşık yapay zeka ve algoritmalarla donatılmış. Hem İsrail'in en gelişmiş istihbarat toplama uçağı, hem de 200 milyon dolarlık fiyatıyla en pahalısıdır. ABD dahil, dünyanın önde gelen ülkeleri bu uçakta bulunan teknolojiyi satın almak için İsrail’in kapısında sıra beklemekteler.


Sikorsky CH-53K

4. Sikorsky CH-53K “King Stallion” Helikopter

İsrail Ordusu’nun en güvendiği araçlardan biri olan CH-53K, 1960 sonlarından beri kullanılan ancak zamanla bakım masrafları ve riskleri, faydasının önüne geçen CH-53C helikopterinin geliştirilmiş versiyonudur. 2011 yılında Skorski tarafından üretimine başlanan ve eskisine göre iki kat daha fazla taşıma kapasitesine sahip araçtan, İsrail 2021 yılında 12 adet satın aldı.

Kaldırma kapasitesinin yanı sıra daha geniş kargo ambarına sahip CH-53K, kalkış ve inişlerde otomatik uçuş kontrol sistemine sahip. CH-53K dünyanın en ileri ağır kargo taşıma helikopterlerinden bir tanesidir.


Skylark 3

5. Skylark 3 “Doher Şamayim” Gözetleme Dronu

Terörist ve terör için kullanılan tünelleri arama amacıyla üretilen Skylark, her hava koşulunda, gece veya gündüz uçabilen, taşınabilir bir dron. Gelişmiş kamerası ile topladığı görüntüleri ilgili komuta merkezine canlı olarak gönderebilmektedir.

Elbit Systems tarafından geliştirilen Skylark 3, yerini aldığı Skylark 1’den daha uzun mesafeye, daha yüksek irtifalarda uçabilmekte ve gövdesindeki hibrid tahrik sistemi sayesinde daha uzun süre havada kalabilmekte.

Bu insansız hava aracı, askeri birliklerin manevra esnekliğini artırmak ve İsrail topçu birimlerine düşmanlarına karşı avantaj sağlamak amacıyla kullanılmakta.


Bir "Refaim" Askeri

6. Çok Boyutlu Askeri Birim “Refaim” (Türkçe: Hayalet)

2019'da kurulan ve 2020'den itibaren faaliyete geçen Refaim, İsrail'in savunma yetenekleri açısından hayati önem taşıyor.

Birim İsrail'in üst düzey komando, keşif, hava kuvvetleri, deniz kuvvetleri, siber ve teleişlem şubelerinden oluşuyor. Ana hedefleri: esneklik ve tek başına yetebilme kabiliyeti.

Her türlü savaş alanında, her koşulda, mevcut her türlü alet ve cihazı kullanarak çalışabilmekteler.

Birim, kendisini gelecek her türlü tehdide ve sonuca karşı hazırlarken, aynı zamanda daha sonra İsrail Ordusu’nun geri kalanında da uygulanıp, kullanılacak yeni taktik ve teknolojileri denemek için de kullanılıyor. Refaim Birimi sadece geleceğe hazırlamıyor, günümüz savaş alanında geleceğin askerleri olarak yer alıyor.


Iron-Beam (Demir Işın)

7. “Demir Işın” (İbranice: Keren Barzel – İngilizce: Iron-Beam)

Son savaşta da görüldüğü gibi İsrail'in düşmanları her geçen gün daha tehlikeli hale geliyor. İsrail bir adım önde kalabilmek için dünyanın ilk ve en güçlü lazer savunma sistemini yaratmayı başardı. Bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi görünebilir ama gerçeğin ta kendisi.

Havada, denizde ve karada konuşlandırılması planlanan “Demir Işın”, havan, roket, tanksavar füzeleri ve İHA'ları etkisiz hale getirerek birçok testte kendini kanıtladı. Şu anda 7 km mesafeye kadar, 300 kW’lık lazer ışını üreten sistemin her geçen gün imha gücü ve etki menzili arttırılıyor.

Gelişmiş lazeri, gücü ve yetenekleriyle beklentileri aşmış olmasının yanı sıra maliyet olarak mevcutta kullanılan Demir Kubbe sisteminden oldukça ucuz bir çözüm sunmakta. Toplamda, Demir Kubbe füze başına ortalama 50.000 dolarlık maliyete ulaşabilirken, Demir Işın için tahmin edilen maliyet atış başına sadece 3 dolar civarı.

Neredeyse sıfır mühimmat ihtiyaca duyan ve hemen hemen her yere konuşlandırılabilme esnekliğine sahip Demir Işın, uzmanlara göre savunma sanayinin geleceğini şekillendirmeye başladı bile.


Hiçbir zaman kullanılmak zorunda olmadıkları, barış dolu günler dileğiyle…


235 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page