top of page

İsrail Savunma Kuvvetleri: Ortadoğu'nun En Güçlü Ordusu

Updated: Sep 1, 2022

İsrail Savunma Kuvvetleri (İ.S.K.), İsrail Devleti’nin kurulmasından çok kısa bir süre sonra, 26 Mayıs 1948 tarihinde kurulmuş.

İ.S.K. kurulduğu tarihten 1950’lerin sonlarına kadar kaynakları o kadar kısıtlıymış ki çoğu 20li yaşlarında komutanlar kendi yetiştirdikleri yiyecekleri askerleriyle paylaşırlarmış.

İsrail Ordusu, dünyanın en çok savaş tecrübesi olan, en eğitimli ordusu. Business Insider Dergisi’nin Ekim 2014 sayısına göre İ.S.K. Ortadoğu’nun en güçlüsü, hava kuvvetleri ise dünyanın en iyisi.

İ.S.K. askerlerinin büyük çoğunluğu Yahudi olmasına karşın, Hristiyan, Müslüman, Dürzü askerler de görev yapmakta ve üst rütbeler elde edebilmekte. 2019 yılında Hristiyan bir asker “yarbay” rütbesine yükseldi.

İ.S.K. çoğunluğu İsrail tasarımı ve yapımı ileri teknoloji silahlar kullanmasına karşın en önemli gücü eğitimli askerleri. Her daim taaruza hazır, erken uyarı sitemleriyle donatılmış sayıca küçük bir sabit ordu bulunmasına rağmen, İ.S.K.’nin askeri gücünün büyük bölümünü, temel mecburi akserlik hizmetini tamamlamış, ancak belli bir yaşa kadar yıl içinde belli süreler hizmete devam eden “yedek” askerler oluşturmakta.

18 yaşını doldurmuş kadın-erkek her İsrail vatandaşı mecburi askerlik hizmetini yapmakla yükümlü. Temel askelik süresi erkeklerde 32 ay, kadınlarda 24 ay. Mecburi hizmeti tamamladıktan sonra erkekler 51 yaşına kadar, evli omayan kadınlar ise 24 yaşına “yedek asker” statüsünde orduya hizmet etmeye devam etmekte. (Evli kadınlar bu yedek hizmetten muaftır.)




15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page